onsdag 27. november 2013

Websider og former

Heisann!

No er det en stund siden eg skrev et innlegg som ikke var inspirert av egne tanker og ønsker. Det nærmer seg skoleavslutning dette semesteret, og man er halvveis gjennom bachelor studiet. Mye nytt er lært, mye skal man ta med seg videre og kanskje man en dag får bruk for alt man har lært.

Det er veldig lett å forlove seg, eller bortlove seg når det gjelder løfter om hva man skal skrive om. En tanke eg har med denne bloggen er blant annet å skrive litt om javascript/jQuery og siden php. Eg har tidligere på denne bloggen vært innom html og css, så kanskje tiden er inne for å avansere litt, etterhvert.

Denne gangen tenker eg at vi begynner med en kjapp repetisjon på hva som trengs for å lage en webside med html.

<!doctype html>
<html>
<head>
</head>
<body>
</body>
</html>

Dette kjenner du sikkert igjen om du har lest tidligere innlegg. Resultatet av 7 linjer med kode er en perfekt helt hvit og fin webside.

Eventyret startet her: http://bit.ly/IpBg07

Det eg ønsker at vi lager på siden vår denne gangen er en form, eller et skjema om du vil.
En form er noe du typisk skal ha mellom taggene <body> og </body>.
Hva bruker man en form til? Du har helt sikkert vært borti de enten i form av at du skal logge på en side, bestille klær, kontaktskjema, registrere deg osv.

Det skjemaet vi skal lage denne gangen vil ikke ha noen reell funksjon eller lagringsmulighet, men det vil være rom for å leke litt med design. Funksjonalitet tar vi senere.

Også denne gangen henviser eg til w3schools for kunnskap

Når man skal lage en form bruker man taggene <form> og </form>

La oss lage en liten Login form (det finnes mange måter å lage en form på, dette er bare en måte):

Brukernavn: <input type="text" name="user" id="user">
Passord: <input type="password" name="pass" id="pass">
<input type="submit" value="Logg Inn">

Dette vil gi oss følgende html side:

<!doctype html>
<html>
<head>
<title>Enkel Login Form</title>
</head>
<body>
<form>
Brukernavn: <input type="text" name="user" id="user">
Passord: <input type="password" name="pass" id="pass">
<input type="submit" value="Logg Inn">
</form>
</body>
</html>

..og se slik ut på siden


Prøv å skriv i feltene og se ka som skjer.
Feltet med input type password vil gi deg prikker i stedet for synlig tekst.
Submit knappen vil ikke submitte noe som helst siden det ikke er knyttet kode til den.

For at du skal lære litt mer om forms kan følgende input typer være interessante
  • Radio buttons
  • Checkboxer
  • Drop down lister
  • Text area
Dette er ganske vanlige elementer å finne på en form. 

Ta vare på det vi har begynt på, så blir det ikke så veldig lenge til vi skal jobbe litt videre med den.
Vi kan endre på den med CSS, vi kan få lagt inn valideringer fra Javascript og for de som har enten installert xampp eller har egen webserver så kan vi få laget en database og logget inn.

Så her har vi mye vi kan ta tak i

Om eg ikke blir brutt opp i bits eller inntar en binær form så vil det snart komme en ny blogg med nye erfaringer fra Mitt IT-eventyr!

onsdag 20. november 2013

Virksomheters bruk av måleverktøy

Å spørre en student som har en markedsøkonomutdannet fortid kombinert med et Bachelorstudium i Informasjonsbehandling om hvorfor virksomheter bør måle og hva de bør måle i sosiale medier kan lett føre til et svar med utgangspunkt i teori om segmentering. Men la oss ikke gjøre dette vanskeligere enn det er.
For dette kan saktens bli vanskelig nok. :)

I mitt lille hode handler det meste innen målinger om hva, hvem, hvor, hvorfor og hvordan. Og da er eg ganske sikker på at eg har dekket alt.

Alle virksomheter har en tanke om hvem de er og hva de ønsker å tilby sine kunder/klienter. Utifra den kunnskapen kan man også si noe om hvem kundene er, eller hvem man ØNSKER de skal være. Dette er viktige faktorer enhver virksomhet bør ha klart for seg før de kaster seg inn i kampen om oppmerksomhet i sosiale medier, for så å kunne være tydelig på hva de vil kommunisere ut. Det er viktig å tenke helhet. Større selskaper som for eksempel Telenor, Statoil, NSB må virke troverdig i all sin kommunikasjon i alle de medier de velger å opptre i, og for å gjennomføre dette har de lagt ned masse ressurser i strategier. De har ansatt og utdannet mennesker til å ivareta oppgavene, investert i profilering, kjøpt inn eller utviklet verktøyer, oppdatert nettsider til å filtere kundene fra sine websider til sosiale medier som Facebook og Twitter.

Det begynner allerede her å tegne seg et tydelig bilde på hvorfor mange virksomheter bør måle. Men verdien av hva som måles vil nok være forskjellig fra virksomhet til virksomhet. I et tidligere innlegg så vi raskt på hvor mye et verktøy som Google Analytics kan tilby. Snakket litt om hvorvidt det ga meg som privat blogger verdi sett opp mot virksomheter, Slike forskjeller er det mellom virksomheter og. Mens en virksomhet ser på antall besøkende pr dag som noe av det viktigste mener kanskje den neste at klikk på linker som er på siden teller mer. Spørsmålet stilt tilbake vil kunne være; "hva ønsker Dere å vite om de som møter Dere på disse arenaene?



La oss ta fatt i noe konkret.
Vi oppretter et firma; CoolTeenJeanz, som navnet tilsier er det salg av klær til kule tenåringer, primært jeans. Firmaet drives av en gjeng nyutdannete som har et klart inntrykk av hvor man finner disse tenåringene. FACEBOOK
Intuitivt forventer man i 2013 at disse tenåringers foreldre OGSÅ finnes i dette mediet. Om ikke annet enn for å passe sine små. I teori for en markedsøkonom innebærer også kunnskap om hvem som påvirker en beslutningstaker (tenåringene i dette tilfellet), hvem en beslutningstaker er, her også er rollen bekledd av foreldrene.

Facebook uten noen ekstra verktøyer gir to interessante fakta: Antall mennesker som liker siden og antall mennesker som snakker om virksomheten. Det sier derimot ingenting OM disse menneskene.
Det sier heller ingenting om hvordan man skal kommunisere mot de som er inne på siden eller hvordan de responderer på det, eller hvor lenge de var på siden.

Til slikt finnes det en lang rekke selskaper som tilbyr en enda lengre rekke med verktøyer for å måle ulike parametre. Et slikt verktøy eg hengte meg opp i mens eg prøvde å løse forrige oppgave ved å bruke mitt PLN til å lære om måling var Simply Measured. Det som fanget min interesse var dette:

Dette kaller eg en skikkelig forundringspakke! Den minste pakken starter på $500/mnd noe som tilsvarer litt over 3000 kr. For et oppstartsfirma som vårt er dette kanskje ambisiøst.

Men tilbake til CoolTeenJeanz som bruker Facebook som sin hovedkanal for promotering av nye produkter og relasjonsbygging.

La oss begynne på promoteringen, som i mange tilfeller vil være å legge inn innlegg på siden. Der sier de på facebook sine egne sider at info som er tilgjengelig er:


  • hvor mange personer innlegget har nådd ut til
  • hvor mange personer som klikket på det
  • hvor mange personer som likte det
  • kommenterte det
  • delte det med vennene sine

Dette er god informasjon! Her vil vi få masse informasjon som forteller oss om promoteringen var vellykket eller om vi bør endre noe til neste innlegg. På sosiale medier skjer ting raskt, så neste innlegg kan kanskje være allerede neste dag. Bare for å komplisere den tanken kan vi trekke inn tanken om at man har konkurrenter som tenker akkurat likedan. Så det er viktig å spisse kommunikasjonen så mye som mulig mot rett gruppe. (Her kommer segmenteringen inn.)

Så var det relasjonsbyggingen. Mange vil nok tenke og mene at promotering er en del av relasjonsbyggingen (og det er vi enige om!) men relasjonsbygging som begrep dekker litt mer.
Som en ung mann i min beste alder som har brukt snart 2 tiår på kundeservice vet eg mye om å behandle kunder, og som kunde i mange sammenhenger vet eg og mye om det å bli behandlet godt og hva det gjør.

EN ting kunder er vare på og som for mange bedrifter i sosiale medier er innforstått med er svarstid. Dette er også for mange et måleparameter. Hvor fort fikk de svar, og hvor fornøyd var de med svaret.

For et firma som CoolTeenJeanz  er det også å holde oversikt på det demografiske som alder og kjønn.
Er det bare jenter mellom 13-16 som er inne på siden er gjerne grunnen til at man ikke når guttene eller foreldrene måten man spisser innleggene på. Dette vil nok kanskje også bli gjenspeilet i hvilke kunder som sier noe på siden.

Med fare for å lage som samboeren sier "en doktoravhandling av alt eg snakker om" så vil eg avslutte med å nevne en siste ting som kan måles. Kundenes verdi i Sosiale Medier. Eller sagt på en annen måte; Hvilken innflytelse har kunden i Sosiale Medier? Mats Bruun forklarer dette enkelt.
Klout har en egen score som sier noe om dette.

I et av mange foredrag / webinarer sett og hørt denne høsten fortalte sjefen for et større selskap i Norge hvordan de bruker Klout til å prioritere hvilke kunder som skal behandles først.

Er du klar for å bli målt i dag?


tirsdag 19. november 2013

Bruk av mitt PLN for å lære om måling

Først og fremst i dette innlegget kan det være greit å se på hva et PLN er. Eg har skrevet noen innlegg om dette før så eg henviser til linkene

PLN - Personlig Lærings Nettverk
Hvorfor skal jeg blogge?

Les gjerne begge to :)

I oppgaven åpnes det for å bruke minst ett av verktøyene under for å finne webressurser relatert til temaet "måling i sosiale medier":

  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter
Og kanskje aller helst en kombinasjon av alle tre.

mandag 18. november 2013

Google Analytics tatt i bruk

Førsteinntrykket man får når man ser Google Analytics (GA) for første gang er at dette er STRICTLY BUSINESS. Noe som gjør at man kanskje tenker som så; Hva skal eg egentlig med dette?
Det er hevet over enhver tvil at de som driver forretningsvirksomhet både elsker og nærer seg på statistikker og analyser.
Tall som kommer ut fra en tjeneste (som GA) som for eksempel antall ganger siden har blitt vist pr dag / pr uke, hvor i landet/verden brukeren satt, om det var på et håndholdt apparat eller en pc kan være med på å bidra til økt forståelse for hva brukerne sine ønsker å lese om og hvem de er.

Men er dette nyttig for meg? Som privat blogger?
Resten av innlegget vil være min personlig pregete analyse av GA krydret med mer eller mindre seriøse tanker om tjenesten eg no skal teste.

Denne bloggtjenesten som eg bruker til mine blogginnlegg er levert av Google den også og det er litt interessant å sammenligne hva denne tjenesten leverer av slik informasjon kontra GA. Dessverre ble ikke GA startet samtidig med bloggen (det ville gitt et mye bedre sammenligningsgrunnlag).
Det positive med at begge tjenestene er levert av Google er at bloggtjenesten er tilrettelagt for GA. Med det mener eg at der finnes et eget felt i instillingene der man bare legger inn den unike id'en man har fått av GA. I motsetning til å måtte finne riktig sted å lime inn Script koden på html siden som ville vært motstykket.


Under kan man se statistikk slik denne bloggtjenesten (blogger) presenterer den:

Om denne statistikken er riktig har denne bloggen funnet veien også utenfor Norges grenser. Det tror eg er takket være aktivitet på Twitter. Men her får man også en rask oversikt over dagens trafikk sett opp mot gårsdagens, samt en god oppsummering bakover i tid. En ganske enkel fremstilling sett opp mot hva GA har å tilby.

Google Analytics har et oversiktspanel som man kan selv velge innhold på. Nye besøkende, unike besøkende, hvor i verden de kommer fra, inntekt, hvilken nettleser de har brukt, hvor lenge de var på siden. Og om man ønsker kan man legge til en egen oversikt over hvor mange som har lest via nettbrett eller mobil (der finnes en rekke andre måleparametre man kan velge). Ønsker man å fjerne noe er det like enkelt som å lukke et vindu i Windows. Brukervennligheten her er virkelig satt i fokus.

Hvor kjapp er denne analysen? Og hvor riktig er den?
Google sin bloggtjeneste virker å oppdatere seg rimelig kontinuerlig og iallefall raskere enn GA. Etter at eg sjekket tallene i dag gikk eg inn fra en mobil for å se om antall visninger økte. På bloggtjenestens statistikk var denne økt med det samme. Men det viste ikke på GA. 

Men når eg valgte sanntidsløsningen til GA fikk eg en liten aha opplevelse. 
Hvis eg går inn på hovedadressen til bloggen min fra en mobil kommer det opp at det er 1 besøkende på siden. Eg får også opp at det er fra en mobil, og at brukeren er fra Bergen. Det som ga meg en aha opplevelse var at eg først gikk inn på linken til et konkret blogginnlegg, og da fungerte det ikke, men det fungerte etter at eg hadde vært innom hovedsiden først. Kanskje det har med oppdatering å gjøre. Merket og at selv om eg gikk vekk fra siden og lukket nettleseren på mobilen var det fremdeles registrert at eg var inne.


Selv etter denne sanntidstesten var utført forble antall besøkende stående på samme tallet som når eg logget på.

Hva annet har Google Analytics å by på sett opp mot min blogg?
Min blogg er en IT-blogg og det er et ganske stort nedslagsfelt. GA kan gi informasjon om nettleser, operativsystem, nettverk(tjenesteleverandør), om det er mobil eller nettbrett. Kombinert med informasjon om kjønn og alder og hvilke av mine innlegg som får mange treff kan eg skreddersy hva eg bør skrive om. Hvis disse dataene forteller at den største kategorien er nettbrett brukere med safari nettleser i alderen 18-24 som leser om apper eg har skrevet om, har eg et ganske klart bilde av hva som fenger mine lesere.
Igjen, her hadde det vært kjekt å sett på tall fra oppstarten av bloggen. Spesielt siden mine temaer har variert mellom testing av tjenester, apper, programmering, sosiale medier (mye belyst pga HiST sine øvinger)

Ser vi på Google Analytics funksjonelt sett har GA noen ting eg som privat bruker ikke kommer til å bruke (ikke ofte iallefall), men som eg ser verdien av i forretningsøyemed
Man kan sende interessante statistikker med Epost eller få de gjort om til PDF filer. Dette er positivt da det gir muligheten i forretningssammenheng å sende ut tall AS IS til møtedeltakere på forhånd slik at de har et underlag før møtet.

Veien videre...
Kommer eg til å begynne å ta i bruk denne tjenesten? Ja, det tror eg at eg kommer til å gjøre. Eg har andre blogger og websider som eg kunne tenkt meg å fulgt med på (alt på et sted tankegang).

Om du er en erfaren Google Analytics bruker, eller har andre synspunkter og opplevelser enn meg på tjenesten setter eg stor pris på om du skriver noen ord i kommentarfeltet :)