tirsdag 7. oktober 2014

Ello...?

Heisann!

I et drøyt tiår har sosiale medier preget hverdagen vår, på godt og vondt. Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr, Pinterest, LinkedIn, alle med hver sin vinkling på hvordan man skal kommunisere og bygge nettverk.

Og den siste tidens "farse"... Ello... Man leser i media om et nytt sosialt medie, UPLØYD MARK! Det er klart man blir interessert når man leser at i Deres Manifesto:


Your social network is owned by advertisers.
Every post you share, every friend you make, and every link you follow is tracked, recorded, and converted into data. Advertisers buy your data so they can show you more ads. You are the product that’s bought and sold.
We believe there is a better way. We believe in audacity. We believe in beauty, simplicity, and transparency. We believe that the people who make things and the people who use them should be in partnership.
We believe a social network can be a tool for empowerment. Not a tool to deceive, coerce, and manipulate — but a place to connect, create, and celebrate life.
You are not a product.

Vel og bra, etter en sommer der man har blitt mer og mer observant på hva som skjer i Facebook, hvor alle søk gjort i Google plutselig blir omgjort til reklame når du skal inn og kommunisere med venner. Det gir bensin på bålet om at man lever i et overvåknings samfunn. Nok konspirasjonsteorier... For knappe 10 dager siden begynte jobben med å finne ut hva dette nye VIRKELIG er. Førsteinntrykket var som ved et par andre veldig hypede nykomlinger på sosiale mediers stjernehimmel at i begynnelsen er det kun de få særskilt utvalgte som skal få slippe til. Vil du inn må du bli invitert. Man kan be om invitasjon på sidene til Ello. Erfaringsmessig får man da "aldri" den invitasjonen.  Så eg gikk tilbake til konkurrenten; Facebook og søkte etter venner som var kommet seg inn for å få invite, og jammen fikk eg ikke det. Overlykkelig over å slippe å vente på å komme inn begynte eg å forske og rote rundt på innsiden, eller kanskje vi skal kalle det baksiden av Ello. Vedkommende som inviterer havner som venn. Det er greit. Men hva nå? Fikk ikke følelsen av at Ello er bygget opp for å være hverken brukervennlig eller intuitiv, snarere veldig minimalistisk og selvfølgelig uten all den forstyrrende reklamen. Noe som for meg var veldig greit å slippe.  På samme tid har veldig få av mine venner skaffet seg Ello. og de tre eg har funnet og fått på vennelisten sier ikke så mye, og med mindre man legger ut veldig mye av sitt eget stoff får man ikke en følelse av at det skjer så mye.  Etter noen få dager etter at eg fikk tilgang kom en mail fra Ello som startet med å beklage om eg ikke allerede hadde fått tilgang. Et av problemene de opplever er at det er alt for mange som vil inn og serverne takler ikke dette. Kanskje ikke det eg ville selv brukt som unnskyldning, men greit nok... For å blåse litt liv i Ello-hverdagen min har eg innimellom prøvd å "snakke om fenomenet" blant mine venner, lagt ut små hint på Facebook og dratt det inn i samtaler, men det virker ikke som at dette fenomenet helt har truffet Norge enda.Er det fordi at Facebook og Twitter er nok for oss? De har vært her lenge, de kjenner brukerne sine og appellerer til de store folkemasser. Ello har en feature som heter Discover der man får opp en uendelig lang liste med brukere som man kan gå inn og se på, og her får du se alt. Og da mener eg alt. Og med så lite restriksjoner, hvor lang tid vil det da gå før et markedsføringsbyrå lager seg en profil der de legger ut reklame og sørger for at du legger de på vennelisten?Skal eg være ærlig med deg som leser dette; Eg tror Ello KAN blir bra, med tiden, men har du enda ikke fått invite så haster det ikke med å kaste seg over dette. Med mindre du har mange venner som bruker det aktivt selv.Say Ello...?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar