torsdag 31. oktober 2013

RSS - Readers Sorting System

Det er egentlig ikke det RSS står for, men det kunne like godt vært det. RSS står ifølge wikipedia for Really Simple Syndication, men nyhetsmating er et like så bra ord i så måte.

Om du har noen faste sider / blogger / nettaviser du følger, der det kanskje ikke publiseres noe hele tiden er RSS fantastisk. Den følger med for deg.
Feedly.com er for min del blitt min nye RSS leser etter Google Reader som ble lagt ned tidligere i år.

Om du ønsker å lese mer RSS har eg skrevet disse to innleggene før:
Google I - RSS
Pulse - fordi du liker å lese..?



Om eg ikke blir brutt opp i bits eller inntar en binær form så vil det snart komme en ny blogg med nye erfaringer fra Mitt IT-eventyr!

onsdag 30. oktober 2013

Twitter, blogginnlegg, kommentarer og Hvorfor det?

Påstand: Mange sprer lenker til sine blogginnlegg.
Hvorfor det?

Eg gjør det sjøl, og eg gjør det av den enkle grunn at eg oppfatter Twitter som "resten av verden", med det mener eg at eg når alle de andre eg ikke når med å poste på facebook (som eg naturligvis OGSÅ gjør).
En annen grunn er at det er veldig enkelt å retweete en melding på twitter og spre den videre til sitt eget nettverk, noe som eg anser som en styrke, og som en sterk bidragsyter til å komme jorden rundt på under 80 sekunder.

Når det gjelder kommentarer på Twitter kontra kommentarer på selve bloggen.

Fordeler med at noen kommenterer det på Twitter blir litt på samme grunnlag som at de retweeter meldingen, andre ser at de har kommentert og kaster seg gjerne på "diskusjonen" og sprer tvitringen på den måten til sine nettverk, noe som gjør at flere kanskje ønsker å lese blogginnlegget. Noe som for min del taler litt i mot twitter kommentarer (i det lange løp) er at etter en stund forsvinner det inn i historikken. Det er gjerne ikke synlig etter en liten stund, om mottakeren har stor trafikk på sin feed.

På selve bloggen blir dette annerledes. For det første har man ikke begrensningen som twitter har med 140 tegn. Om man VIRKELIG ønsker å gi en saklig og god tilbakemelding til den som har skrevet kan man det på bloggen. På 140 tegn blir det for det meste i stikkordsform.



Eg tror folk er enkle, de ønsker i pose og sekk. Ja, takk tause Birgitte, begge deler, takk!
Men personlig, hvis eg skal velge mellom to goder, så foretrekker eg at kommentarene legges på bloggen.

Om du har egne meninger om samme tema er det plass til en kommentar i feltet under, ellers kan alle mine blogginnlegg på twitter retweetes når det passer. ;)

søndag 27. oktober 2013

Virksomheters bruk av Facebook til relasjonsbygging

Siden eg tok Twitter så grundig for meg sist gang kan det være interessant å vende øynene litt mot Facebook denne gangen.



Hva gjør at Facebook er glimrende til relasjonsbygging? Hvem er det som gjør det? Og det viktigste...
Kordan gjør de det?

Som en slags forstudie til denne bloggen valgte eg å følge tipsene fra skolen om sider på Facebook. Og det var ikke rent få forslag:
  • NetCom
  • Telenor
  • SAS
  • Norwegian
  • IKT Grenland
  • itfag
  • Tingvollost
Og så valgte eg til slutt å finne en eg sjøl liker: Komplett.no

Spennet mellom den største aktøren med rundt 500.000 Likes og den minste med 750 Likes er stort. Og man ser også at engasjementet på sidene varierer fra den største til den minste. Og kanskje det er greit. Man forventer gjerne ikke like mye av en liten aktør som en større som opererer i flere land og har mer produkter for "hvermannsen"?

Men hva gjør Facebook så glimrende til relasjonsbygging? I forrige innlegg var eg innom det som markedsførere kaller word-of mouth. Vi mennesker deler, og vi elsker å dele og fortelle, og det vet bedrifter og Deres markedsførere. Og det har sine fordeler og bakdeler.. Fordelen er soleklar; hvis man har kjøpt et produkt man er veldig fornøyd med skryter man gjerne av det, og fulgte det god service med på kjøpet er det ingen ting i veien for å skryte av den herlige personen som satt i kassen eller den vennlige selgeren. Og slik omtale er gull verdt!
Slikt kan også gå andre veien, dårlige opplevelser blir også delt! 

Og her ligger nøkkelen til noe av Facebook sin suksess, og det som gjør den så elegant til relasjonsbygging. Man kan dele så godt som ALT! Tekst, bilder, videoer, lenker, karttjenester. Facebook er bygget opp av forskjellige webteknologier og gir deg muligheten til å dele det du måtte ønske å dele og det andre har delt med et bittelite museklikk. 

Eg nevnte såvidt at eg hadde også sett på Komplett.no
Fordi... Eg er veldig interessert i de produktene de selger, og de har bygget seg opp et sterkt merkenavn.
Komplett.no kjører ofte konkurranser på facebook, omvendtauksjoner og timesalg


Eg kan velge å Like dette, kommentere det eller dele denne konkurransen. Uansett så vil de som er mine venner på Facebook kunne fange opp at eg har gjort nettopp det. På den måten får Komplett her spredd sitt budskap til mange, kun ved å legge dette ut dette slik at Deres kunder får det på sin Hjem side.

Reklame og gode tilbud er ikke det eneste facebook kan brukes til, samtidig som å være et medium for deling er det også en kanal for kommunikasjon. Bedriften kan fortelle sine kunder at det er kommet et nytt vareparti, at de åpner en ny butikk, de kan ha fått en ny person til å ivareta kundenes interesser; positive innspill som er med på å bygge et tettere bånd til sine kunder. Det fine med Facebook, eller kanskje man skal si styrken til Facebook er at slik informasjon kan man reagere på ved å kommentere. Man får lov å delta og si sine meninger om man har trykket Like på siden til firmaet. 

Ser at mange firmaer har en post på sin forside som heter 'Nylige innlegg av andre..'
Dette er også en måte å kommunisere på. Kundene kan legge inn spørsmål som alle som er inne på siden kan se, og det gir firmaet en mulighet til å svare i all offentlighet. Slik som her på Telenor Norge sin side:

Dette bildet er tatt kl 1920 på kvelden, og fremdeles får kunder svar. Ka gjør det med kundeopplevelsen? Personlig tror eg at det gir et godt inntrykk, at det gir kunden en følelse av at man er tilstede, også etter "vanlig kontortid". En annen ting er at bedriften ikke alltid trenger å svare selv, andre kunder kan ha kunnskap og svare. Så firmaets kunder vil alltid få hjelp.

Kanskje det er derfor at også små bedrifter tar tiden med å kommunisere på facebook, istedetfor annen tidkrevende markedsføring. (Min påstand!)

I januar 2013 var det ca 2,7 millioner norske facebook brukere. Ifølge denne linken:
http://www.solidpublication.com/blog/no/markedsforing-og-annonsering-pa-facebook/
Om du har et produkt som kan appellere til de fleste så er vel det en god begrunnelse for å ha firmaet ditt der?
Samtidig i mars samme år viser en undersøkelse at kun halvparten av norske storbedrifter er på Facebook. Her er et lite videoklipp på 5 minutter:


Mitt tredje og siste spørsmål var hvordan gjør de det? Føler at eg på en måte har besvart dette spørsmålet alt. Men skal eg gi deg et råd. Her er en sak hentet fra namdalsavisa. Den beste norske facebook siden er kåret:
http://www.namdalsavisa.no/Nyhet/article6941661.ece

Så kan du lure på hvorfor eg Liker komplett.no på Facebook.....

tirsdag 22. oktober 2013

Forstå mekanismene i nettverksbygging med Twitter

Vil du fortsette å lese bloggen min? Følg meg på Twitter! @Brumleb



Kunne like gjerne tatt deg i hånden, spurt deg om hvordan du har det og hva du har opplevd i det siste. Men i stedet er eg en ung mann i 2013 som selger deg mitt digitale jeg! En sjel og en skjorte med en digital profil i et sosialt nettverk kalt twitter. Som med bilde av en fugl helt klart gir inntrykk av at her er det konstant aktivitet i form av kvitring.

Men hva ligger bak? Hva skal man kvitre om? Og hvordan skal man få folk til å høre på seg? Hvordan skal man etterhvert få flere til å høre på seg?



Førsteinntrykket er gjerne at dette er enda et sted på nettet der veldig mange rare mennesker bare sier utrolig mye rart. Og innimellom er vel det kanskje også sant...
Men med riktig fokus og litt innsats tror eg man kan oppnå å komme i kontakt med de rette menneskene og få positivt utbytte av det å knytte seg til Twitter.

I tidligere blogginnlegg om Sosiale Medier har eg uttalt at eg sprer linker til mine blogginnlegg på Facebook for å nå mine venner, og på Twitter for å nå resten av verden. Og det står eg fast ved fremdeles, selv om eg gjerne ser verdien av å ha de rette følgerne på twitter.

Du har endelig bestemt deg! Du skal være med!
Allerede før du starter bør du ha en tanke om hvem du skal være på twitter. Hvorfor du skal være der.
Å lage seg en god profil som beskriver den man er og det man vil med twitter kontoen sin er viktig!
Thomas Moen, en kjent profil innen Sosiale Medier har valgt å presentere seg slik:



Når man knytter seg opp mot twitter for første gang får man mange forslag til mulige profiler man kan følge, basert på interesser. Spør du meg er det aller viktigste at man søker å finne sin familie, venner og kjente. Sjansen for at disse menneskene velger å følge deg tilbake er større enn blant noen andre. Og det er jo ikke utenkelig at de har folk de følger som kjenner deg. Det kan iallefall være verdt å sjekke ut om de har følgere som du føler kan være verdt å legge til din egen liste.

De fleste av oss, iallefall mange av oss har en jobb der vi har gode kolleger, så om du kategoriserer familie og venner fra kolleger, så kan kolleger godt være neste kategori mennesker du søker opp og ønsker å følge. Også her er sjansen for at de vil følge deg tilbake veldig stor. I tillegg vil du få en annen bonus her. Mennesker man jobber med har sannsynligvis flere likhetstrekk med deg enn at de jobber på samme sted. Mange verdifulle impulser å hente her!

Til nå har vi kun fulgt nære relasjoner. Og om eg skal tippe så har du no kanskje mellom 20 og 50 mennesker du følger. Alle disse får melding om at de har en ny person som følger seg.
Dette kan være et godt tidspunkt å starte kommunikasjon (kvitring) på Twitter. Og her kan du godt ha tenkt litt gjennom HVA du ønsker å bruke din kvitring til. For min egen del har promotering av mine egne blogger, og linking av sider som omtaler temaer eg interesserer meg for hvert det som har preget min tid på twitter. Kanskje du har noe du brenner for?

Etter et par meldinger på twitter (se på det som første dag på jobb der du skal frem og si "hei! mitt navn er Brumle, og mitt interessefelt er blogging, webutvikling og hacking *kremt*") er du klar for å legge til noen flere på listen over mennesker du ønsker å følge.

Vi har alle noen personer fra media som vi har fått et godt inntrykk av, eller som vi liker spesielt å lese om. Statsminisiteren , en annen politiker, en investor eller kanskje en artist. Dette er personer som mest sannsynligvis ikke vil følge deg igjen, iallefall ikke med det første. (Mitt personlige inntrykk). Ikke noen grunn for å ikke legge de til. Kanskje du som eg har interesser for IT, vil det ikke da være naturlig å få med seg hva de som skal styre IT-Norge de neste årene har å komme med?
Når du har lagt disse til bør du etterhvert ha fått en solid liste med mennesker å følge. Noe som samtidig gir deg en mulighet til å se, og forstå HVORDAN man skal kommunisere godt på Twitter. Noe som kan være lurt å gjøre før man legger til de som virkelig betyr noe i samlingen sin. De som antagelig vil være bidragsytere til at du virkelig får mange følgere.

Innenfor alle fagfelt, interessefelt er det noen store profiler. Og du finner de alle på twitter, hver du sikker. Kanskje du vet navnet på de allerede FØR du har laget deg en profil. Når du har twitret en stund, bygget deg opp en portefølje med gode twittermeldinger og føler deg komfortabel (jada, eg kan like godt si avhengig) er det på tide å legge disse til.

Det er klart man kan bygge seg et stort nettverk med følgere ved å følge masse mennesker, en viss prosentandel vil uansett følge folk som følger seg. Men skal du ha en trofast følgerskare (og det er kanskje litt av poenget?) må man være aktiv. Skrive gode twittermeldinger om ting som interesserer andre, linke til gode sier, svare når folk spør og ikke minst retweete meldinger man selv finner interessant. Slikt vil bli lagt merke til.

Så langt har det meste dreiet seg om at DU Følger andre. Men hva når andre begynner å følge deg? Uten at du har fulgt de først? Har du lurt på Koffor de har valgt å følge deg? Årsaken kan være så enkel som at Dere har felles interesser? Det ville nesten være frekt å ikke følge de tilbake synes du  ikke?
Med det som introduksjon har man allerede kommet langt inn på kriterier for å følge noen på twitter.
HVORFOR følge noen? Eller i noen tilfeller hvorfor IKKE?



For meg er ett av de viktigste kriteriene for å følge en person innholdet i meldingene. Informasjon om at de har løpt opp Stoltzekleiven, vasket bikkja og fylt bensin kan eg få min daglige dose av fra Facebook. Twitter meldinger som viser veien til gode blogginnlegg om sikkerhet på web, kryptering, intervjuer gjort med interessante personer tar eg gjerne i mot på twitter.
Det er klart at enkelte kommer innimellom med noen gode drypp, men det kan være verdt turen innom personens siste meldinger for å se om resten ligger i samme gate.

En annen ting er hvor ofte personen skriver på twitter. Om det kommer 1 interessant melding i måneden eller 15 meldinger i timen uten relevant innhold er kanskje ikke personen en gullgruve verdt å titte på. Om du vet at personen har vært på twitter i 2 måneder og antall meldinger allerede begynner å passere 2500 kan det fort bli litt i overkant mye, spesielt om du har lagt inn twitter-appen på mobilen for å følge.

Tidligere i blogginnlegget nevnte eg at man skulle følge "kjendiser" og at disse kanskje ikke følger tilbake. Og det er kanskje greit i de tilfellene. Men om du finner en som har de samme interesser som deg, og som tilsynelatende har mange følgere... Hvis vedkommende ikke følger så veldig mange tilbake... Ka tenker du om det? Det er "vanlig folkeskikk" om man kan bruke det uttrykket om oppførsel på sosiale medier å følge tilbake de som følger deg.
Ikke alle er verdt å følge...

Her er fem eg følger og som eg kan anbefale deg å følge om du er ny på Twitter og vil se hvordan disse kommuniserer:

Det å observere disse kan i seg selv gi et inntrykk av hvordan man kommuniserer godt på Twitter.

Avslutningsvis velger eg å svare på følgende 2 spørsmål:

Hvorfor er nettverk viktige for folk? 


Mellommenneskelige forhold har alltid vært viktig. Nå i en verden med digital kommunikasjon og apparater kanskje mer enn før.  Nettverk gir en følelse av tilhørighet, at man er en del av noe. Men bortsett fra den psykologiske delen av det så er det en arena for henting og deling av informasjon. Og det går raskt. Om en i familien for eksempel kjøper seg en ny bil og deler det på facebook/twitter så er sjansen større for at flere får det med seg innen de neste 5 minuttene enn om man tar ringerunden.

Hvorfor er nettverk og relasjoner viktig for virksomheter?
Det er ingen tvil om at et stort nettverk og gode relasjoner også er viktig for virksomheter. Nettverk og relasjoner kan for mange virksomheter være forskjellen mellom å overleve eller ikke. Det å være tilgjengelig når kundene ønsker kontakt, det å kunne svare kundene på de arenaene kundene befinner seg på. Før i tiden når man leste faget markedsføring var begreper som word-of-mouth beskrevet med at; kunder snakker sammen. Én misfornøyd kunde kan fort bli til ti. Hvor mange misfornøyde kunder kan du ha før du da har hundre misfornøyde. Sett med dagens øyne på det problemet virker det nesten latterlig at det ble i det hele tatt snakket om.  Om en gjennomsnittlig bruker av enten facebook eller twitter på riktig tid på døgnet melder om elendig service fra et firma (for eksempel fredag ettermiddag etter stengetid) kan realiteten fort være at de åpner kontorene mandag morgen med langt mer enn 10 misfornøyde kunder. Det går raskt og det fanges generelt opp av veldig mange flere enn før. Og dette har bedrifter begynt å forstå betydningen av. Noe som medfører at mange ansetter egne folk til å behandle kunder på sosiale arenaer. Det å fange opp slikt og behandle det til rett tid på rett måte har nesten blitt like viktig som å selge nye produkter til nye kunder.


søndag 6. oktober 2013

Hva er et ddos angrep?

Heisann!

I kjølvannet av sist innlegg som på sett og vis var en bitte liten introduksjon til å skrive mer om hacking, hackere, lovlige og ulovlige aktiviteter (og her vil eg ta en kunstnerisk pause og nevne at det ulovlige er det ikke meg som skal forsøke å utføre, det blir mer å kommentere saker som alt er offentlig i media).

Denne gangen skal eg prøve å forklare et fenomen som man hører ofte om, DDOS angrep.
To begreper:

DoS - Denial of Service
Kalles på norsk tjenestenekt-angrep. Det kan bety å nekte offeret å benytte eller å tilby visse tjenester. Skal prøve å komme litt mer inn på dette, men det er altså en (nettverks-)tjeneste som nektes.

DDoS - Distributed Denial of Service eller på norsk Distribuert tjenestenekt-angrep.
Og hva er så forskjellen på disse to?
Her velger eg å "låne" en annen persons formel (man skal ikke skryte på seg mer enn man har):

Hvis vi for enkelhets skyld gjør den litt urimelige antagelsen at trafikkmengden enhver datamaskin på Internet kan generere per sekund (bps) er en konstant, vil effekten E av angrepet være lik antall angriper-maskiner (n) ganger bps: E = n * bps.

Med andre ord; jo flere maskiner som angriper dess større effekt har angrepet.
Så om man tenker seg at en maskin kanskje klarer å sende 50.000 forespørsler i sekundet mot en tjenermaskin (server), tenk da hva 100 slike maskiner kan generere av trafikk.

Men kem er alle disse andre 100 maskinene vi snakker om? Veldig ofte er dette såkalte "zombier". Uskyldige 3. parts maskiner som tidligere har blitt cracket  og er kontrollert av angriperen.

Wikipedia sier om Tjenestenektangrep:
Tjenestenekt (Denial-of-Service, DoS) eller distribuert tjenestenekt (Distributed Denial-of-Service, DDoS) brukes innen Informasjons- og IT-sikkerhet for å beskrive et angrep hvor man hindrer at noen eller noe (f. eks. en person eller et system) får tilgang til informasjon eller ressurser de skal ha tilgang til. Et vellykket tjenestenektsangrep vil således føre til et brudd påtilgjengeligheten til informasjonen/ressursen.

Hvordan klarer man å gjøre en maskin om til en zombie, hvordan blir den cracket?
Det kan skje ved at man får en orm eller en trojaner på maskinen.

Hvordan kan man beskytte seg mot slikt tenker du kanskje?
Ifølge NorSIS finnes det ingen effektive måter å forhindre at slikt skjer. Men det er klart at med et godt antivirus program som blir regelmessig oppdatert. En fornuftig oppsatt brannmur. Ikke legge igjen hovedmailadressen din i alle sammenhenger. (Et godt tips er å ha en webmail som outlook.com til å legge igjen på steder man ikke er sikker på om man vil få spam fra. Og så heller bruke hoved adressen sin til venner, bekjente, kollegaer.) Med slike tiltak er man med på å redusere faren for å bli infisert. Men du er aldri garantert.

Meld i fra hvor du går
Og skulle du oppleve å være angrepet er det forsvarlig å opprette kontakt med din ISP - Internet Service Provider, som bør kunne rådføre deg i situasjonen.

Om eg ikke blir brutt opp i bits eller inntar en binær form så vil det snart komme en ny blogg med nye erfaringer fra Mitt IT-eventyr!

onsdag 2. oktober 2013

Hacking

Heisann!

For en tid tilbake ble eg spurt av en kollega ka eg skulle bli når eg blir stor. Istedetfor å svare mitt sedvanlige: "Større!", svarte eg vedkommende at eg skulle bli hacker.
Tror det er lenge siden eg har sett et menneske gape så mye og lenge uten å skulle spise eller utføre andre oppgaver som krever at man gaper opp... synging for eksempel...

Og det er ikke til å stikke under en stol at media har gjort sitt for å kaste et negativt lys over hacking.
Men vet du egentlig hva hacking er?

Wikipedia skriver Hacking

For meg er hackere et symbol på intelligente mennesker som har et ønske om å finne ut av, lære, løse problemstillinger.

I artikkelen fra Wikipedia beskrives det forskjellige typer hackere, som alt fra hvithattede (etiske) til det de kaller Crackere (kriminelle hackere), som etter min oppfatning er det som det blir omtalt mest av i media.
Kanskje ikke uten grunn.
For historien om en snill hacker som bare vil gjøre godt er vel i medias øyne nesten å regne som en søt godnatt historie.

Oktober er Nasjonal Sikkerhetsmåned og kanskje ekstra grunn til å sette seg ned og forstå hva trusler som finnes der ute og ka man selv kan gjøre.
NorSIS - Norsk Senter for Informasjonssikring, som er en del av regjeringens helhetlige satsning på informasjonssikkerhet.

Seniorrådgiver Vidar Sandland ved NorSIS har ved flere anledninger vært i media og vist kor enkelt man kan hackes og hva hackerne får tilgang til.

Som blant annet denne videoen fra 01-10-2013:
Så lett hacker de telefonen din

Har du tanker, meninger, ytringer om hva eg bør blogge om innenfor lignende temaer setter eg stor pris på dine kommentarer!

Om eg ikke blir brutt opp i bits eller inntar en binær form så vil det snart komme en ny blogg med nye erfaringer fra Mitt IT-eventyr!