tirsdag 18. september 2012

Datatyper

Hei igjen!

Du husker kanskje fra forrige innlegg at eg satte en variabel til Integer = Heltall og kalte det en datatype.
Da lurer du kanskje også på hvilke andre datatyper vi har, og hvorfor vi skal definere datatype når vi programmerer.

Tenkte eg skulle begynne med hvorfor vi skal definere datatyper.

  1. Redusert minnebruk
  2. Raskere kode
  3. Bedre datavalidering (mindre feil, bedre sikkerhet)
  4. Selvdokumenterende kode (lettere å lese og forstå koden)
  5. Færre feil i koden

Det første punktet er vel kanskje ikke like gjeldende i dag som det var før, iallefall ikke om det er små og mindre kompliserte programmer du skal lage. Men lager du større programmer vil det kunne bli mange elementer å håndtere og kreve mer av maskinen.

Punkt 2 og 4, Raskere kode og Selvdokumenterende kode. Her kommer det eg har tidligere skrevet om navnsetting inn. Skriver du gode navn på variablene vil det bli lettere for deg å skrive en god og forståelig kode. Forståelig, som i at det blir lettere for andre å sette seg inn i hva du har tenkt og forstå meningen bak koden.

Det vil også føre til at det blir mindre feil. (Se punkt 3 og 5)
Eksempel: Om du lager et program som skal regne ut moms på et produkt eller tjeneste, der du gir brukeren en mulighet til å legge inn momsen i et felt, får du flere fordeler.
Du kan for eksempel ved bruk av datatyper sette en standard for hva som er tillatt informasjon i feltet ditt. Du kan sikre deg at utregningene bli korrekte hver gang.

Hvilke datatyper har vi?
Igjen, eg ser dette opp mot Visual Basic kurset som eg tar. En link fra Microsoft om datatyper og Visual Basic:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/47zceaw7(VS.80).aspx

Vil trekke frem 3 av datatypene du vil komme borti.

Integer - denne har vi såvidt vært litt borti. Dette er heltall, det vil si tall som ikke har desimaler.1-2-10-15-300 osv
Litt av poenget med denne datatypen er å fortelle programmet at dette er et tall vi skal regne med, ikke bare noen tegn. Uten å definere vil programmet oppfatte 15 + 15 som 1515 (en tekststreng), mens du kanskje egentlig ønsket tallet 30

Double - tall MED desimaler. Veldig fornuftig å bruke om du lager en funksjon der man skal regne ut f.eks. gjennomsnitt. (11+12) / 2 = ?
Har vi IKKE satt variabelen til Double må programmet/funksjonen runde det av, og du får et annet svar enn 11,5 som gjerne var ønsket.

Boolean - True or False, Sant eller Usant.
Er det sant at tallet 25 er det samme som Alder??

Legger også denne gangen med en liten tutorial video funnet på youtube:



Det kommer snart et nytt innlegg der eg skal forklare var konstanter er, i motsetning til Variabler som vi har vært gjennom.

Om eg ikke blir brutt opp i bits eller inntar en binær form så vil det snart komme en ny blogg med nye erfaringer fra Mitt IT-eventyr!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar