Det binære tallsystemet
Man tenker gjerne ikke over det i hverdagen, men man omgir seg med forskjellige tallsystemer utifra situasjonen man er i.
Det mest vanlige og det man gjerne vet om at man bruker er titalls systemet, eller det desimale om du vil. Grunnen til at vi kaller det for titallssystemet er at vi har 10 tall, fra 0-9. Når man har telt til 9 må man 1 hakk til venstre for å komme videre. Tallet 10 kan da leses som 0 enere og 1 tier. Tallet 10.
Vi mennesker bruker og andre tallsystemer, eksempelvis sekstitallssystemet for å beregne tid.
Om du jobber innenfor en bransje som er relatert til IT vet du kanskje også om det heksadesimale systemet som er bygget opp av tallene 0-9 og fortsetter med A-F. Det skal eg skrive om litt senere.
Det binære tallsystemet, eller totalls systemet om du vil er det systemet pc'en din bruker. Det er det enkleste tallsystemet som består av to tegn. 0 og 1.
Datamaskiner er egentlig ikke så veldig smarte. Det de forstår er 0 og 1. Eller av og på.
Grunnen til at eg skriver om dette er for at det skal bli litt enklere å forstå benevnelser brukt innenfor IT-relaterte fag.
Før eg begynner å forklare hvordan du skal telle med dette systemet vil eg forklare deg litt om bits. Det er 8 bits i 1 byte. En bit består av 0 og 1. Nå skal eg vise deg hvordan du teller binært, og så skal eg forklare litt hvordan du regner med det.
Når man skal telle med to talls systemet gjør man som med ti talls systemet, man teller fra høyre mot venstre. Dette er kanskje rart når man tenker over det, siden man skriver fra venstre mot høyre. Men det er kanskje ikke så vanskelig allikevel.
Helt til høyre har man 0 og 1, skal man så telle til 2 må man flytte seg til venstre ett hakk. to skrives slik: 10
Det vil si at man har 0 enere og 1 toer. Skriver man 11, så vil man ha 1 toer og 1 ener. 2 +1 er lik 3. Som du ser så er det ikke mulig å beskrive tallet 4 uten å flytte seg til venstre et hakk til. Tallet 4 blir da slik: 100
Man har da 1 firer, 0 toere og 0 enere.
Totallssystemet er enkelt å sette opp på et ark FØR man begynner å regne med det, fordi det dobler seg hver gang man går et hakk til venstre. Se rekken under her:
256 | 128 | 64 | 32 | 16 | 8 | 4 | 2 | 1
Om vi bruker denne rekken som utgangspunkt.
Du har sikkert hørt bits brukt i forskjellige sammenhenger, for eksempel angående grafikk. I tallrekken er har eg satt opp 9 bits, men du har sikkert hørt at for å få 256 farger trenger man 8 bits.
Forvirrende at denne står på plassen til 9 bits? Ja, det er forvirrende. Med 8 bits kan man ikke telle lengre enn til 255! Det mange glemmer er at tallet 0 er også en posisjon. For 256 muligheter må man benytte alle tall mellom 255-0. For å vise dette mattematisk skriver man det slik: 2^8.
Settinger du kanskje har hørt om bits som du no kan begynne å regne litt på:
32 bits operativsystem
IPv4 er 32 bits
64 bits operativsystem
IPv6 er 128 bits
Krypteringsnøkler på 128 eller 160 bits
Til slutt en liten video om binærsystemet (m/lyd):
Om eg ikke blir brutt opp i bits eller inntar en binær form så vil det snart komme en ny blogg med nye erfaringer fra Mitt IT-eventyr!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar