lørdag 5. mai 2012

Tallsystemer Del II

Det heksadesimale tallsystemet.

OK, du har vært gjennom både desimalsystemet og 60-tallssystemet på skolen. Forrige blogg om tallsystemer handlet om det binære tallsystemet, eller totallssystemet om du vil.
Denne gangen skal eg prøve å fortelle deg litt om 16-tallssystemet eller det heksadesimale tallsystem.

Om du har drevet med IT over lengre tid har du helt sikkert kommet borti MAC adresser, som er et utstyrs fysiske adresse. Den består av 6 oktetter og er 48 bits. En slik adresse kan se slik ut 00:20:18:61:e1:8a. I motsetning til andre tallsystemer vi kjenner har vi også bokstaver med her.

Det heksadesimale tallsystemet består av tallene 0-9 og bokstavene A-F som representerer tallene fra 10-15.
A = 10... F = 15.

Kanskje du ikke har så mye med MAC adresser å gjøre, eller føler at DET er så viktig for deg, men du har mer interesse i dette som har med webutvikling eller annen digital grafisk utforming. Veldig mange grafiske programmer bruker heksadesimale koder på fargene sine. Hvit skrives for eksempel slik #FFFFFF og svart #000000 på heksadesimal form.

Hvordan regner man med dette?
Desimal til binær til heksadesimal.

Om du har desimaltallet 23 og kan regne om til binær vet du at det binære tallet 23 skrives slik 10111 som da er 16+0+4+2+1.
For å finne det heksadesimale kan du sette opp det binære tallet i grupper på 4 og 4. Da kan det bli seende slik ut 0001 0111.
Når du da skal konvertere det til heksadesimalt trenger du 1 tegn pr gruppe på 4. 0001 = 1 og 0111 = 7.
Så det heksadesimale tallet for 23 er 17.

Ta opp din kalkulator som du har på pc'en, velg Scientific eller Vitenskapelig kalkulator. Velg Dec, tast inn 23 og velg Hex. Om vi har regnet riktig skal du få 17 der.

Det er mange veier til Rom eller sagt på en annen måte. Det finnes andre teknikker. The Khan Academy har to videoer på youtube som eg vil dele som forteller dette, kanskje på en litt annen, mer pedagogisk riktig måte.





Håper dette var med på forklare det heksadesimale tallsystemet, samtidig som du kanskje fikk litt mer påfyll på det binære tallsystem.

Om eg ikke blir brutt opp i bits eller inntar en binær form så vil det snart komme en ny blogg med nye erfaringer fra Mitt IT-eventyr!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar